Rani Farm - Doğal Et, Süt, Peynir ve Sebze Üretimi

TARIM

Rani Çiftliği, Türkiye’de çevre bilincinin artması ile beraber, doğal kaynakların korunması ve bozulan ekolojik dengenin yeniden tesisi için, 2004 yılında organik üretime geçmiştir.

Manavgat Evrenseki Beldesi sınırları içerisinde, organik tarıma elverişli olan bir arazi kullanılmaktadır. 57.000 metrekare açık alanda, narenciye ve çeşitli meyeveler, 3.000 metrekare cam serada, sebze, Çolaklı Beldesi’nde 48.000 metrekare alanda çeşitli meyveler, Yavrudoğan Beldesi’nde 22.450 metrekare açık alanda çeşitli meyveler yetiştirilmektedir. Ürünlerin bir kısmı Sezer Group Otelleri’ne gönderilmekte, bir kısmı da organik ürün satışı yapan yerlere pazarlanmak üzere İstanbul’a gönderilmektedir.

İşletmemizde 175 farklı türde 29.000 meyve ağacı bulunmakta olup bunların 5913 tanesi organiktir.

about us
about us
about us
about us
about us
NARENCİYE AĞAÇLARI
  • VALENCİA PORTAKAL : 500 Ağaç
  • WASHINGHTON PORTAKAL : 73 Ağaç
  • GRAMATIN MANDALIN : 72 Ağaç
  • SATSUMA MANDALIN : 35 Ağaç
  • GREYFURT : 42 Ağaç
  • LİMON : 360 Ağaç
EGZOTİK AĞAÇLAR
  • GUAVA : 50 Ağaç
  • WAVAKADO : 43 Ağaç
  • CALIFORNIA HURMASI : 30 Ağaç
  • PİKAN CEVİZ : 24 Ağaç
  • PAPAYA : 5 Ağaç
MEYVE ÇEŞİTLERİ
  • NEKTARİN ŞEFTALİ : 1.892 Ağaç
  • ELMA : 815 Ağaç
  • ARMUT : 760 Ağaç
  • ASMA : 315 Ağaç
  • NAR : 262 Ağaç
  • KAYISI : 178 Ağaç
  • ERİK : 151 Ağaç
  • KİRAZ : 30 Ağaç
  • BADEM : 10 Ağaç
  • İNCİR : 10 Ağaç
ZEYTİN AĞAÇLARI
  • ZEYTİN : 256 Ağaç

ORGANİK TARIM NEDİR ?

Organik tarım; üretimde kimyasal girdi kullanmadan, üretimden tüketime kadar her aşaması kontrollü ve sertifikalı tarımsal üretim biçimidir. Organik tarımın amacı; toprak ve su kaynakları ile havayı kirletmeden, çevre, bitki, hayvanları koruyarak ve insanların sağlıklı ürünlerle beslenmesini sağlamaktır. Organik tarım, çevreye ve insan sağlığına zarar vermeyen modern üretim tekniklerini kullanır. Organik tarımda üretimin her aşaması, kontrollü, kayıtlı ve sertifikalı gerçekleştirilir.

Organik tarım, yalnız başına gıda üretim kaynağı değildir. Aynı zamanda, sürdürülebilir tarım ve kalkınma, ekoturizm, biyolojik çeşitliliğin korunması, erozyon, çölleşme ve iklim değişikliklerine neden olan faktörlerin giderilmesinin de bir dayanağıdır.

Organik tarım ile; toprak erozyonu önlenir, su kalitesi korunur, enerji tasarrufu yapılır, kimyasalların insanlar üzerindeki olumsuz etkileri azaltılır, çiftçilerin ve tarımsal işletmelerde çalışan insanların sağlığı korunur, küçük çiftçilere yardım edilir, ekonomi desteklenir, daha nitelikli ürün elde edilir, gelecek nesillerin korunmasına katkıda bulunulur.

Organik tarımda, üretici ile sertifikasyon kuruluşu beraber çalışır. Her adımda, bu kuruluştan teyit alınır ve yıl içinde kontroller yapılır. Ürünlerin pazarlanma aşamasında ise, her üründe, sertifikasyon kuruluşunun garanti etiketi bulunur.

Organik tarım, gün geçtikçe daha çok kullanılmaya başlayan bir üretim şeklidir. İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlerde kullanılmaya başlayan bu üretim şeklinde fiyatlar, konvansiyonel ürünlere göre %30-50 daha fazladır, ancak %25-30 daha az ürün elde edilmektedir. Bu nedenler, günümüzde, küçük çaplı üreticiler, henüz organik tarım pazarına girmemişlerdir.

ORGANİK TARIM NASIL YAPILMALIDIR ?

Organik tarımda, dikkat edilmesi gereken 2 önemli şey vardır. Bunlardan birisi sertifikalı fidan kullanımıdır.

Diğeri ise, zararlılarla mücadeledir. Piyasada, zararlılara karşı kullanılacak sertifikalı ilaç sayısının azlığı, bu ilaçların etkilerinin düşüklüğü organik tarımı zorlu bir süreç haline getirmektedir.

Organik tarımda, üretim alanlarının etrafına koruma bandı oluşturmak gerekmektedir. Diğer tarım alanlarındaki kimyasal mücadele, organik tarım alanlarını olumsuz şekilde etkilemektedir. Bunun için, çiftçilerin eğitilmesi, organik tarıma geçmeleri için teşvik edilmeleri gerekmektedir.

İLAÇLAMA VE GÜBRELEME ?

Organik tarımda, sentetik-kimyasal ilaçlar ve gübreler kesinlikle kullanılmaz. Bunların yerine, organik ve yeşil gübreleme, münavebe (dönüşümlü ekim), toprak verimliliğini koruma, bitkinin direncini artırma, parazit ve predatörlerden (faydalı böcekler) yararlanma gibi yöntemler kullanılır.

Rani Çiftliği’nde, organik katı ve sıvı hayvan gübreleri kompost gübreler güneşte kurutulur, öğütülmüş balık unu ve danışman kuruluşların tavsiyeleriyle toprak organik tarıma uygun hale getirilir. İlaçlamada, kimyasal insektifist, fungusit ve herbisit kullanılmaz. Kimyasal tarım ilaçları yerine, bitkinin ve toprağın verimliliğini ve direncini artıran doğal bitki özlerinden elde edilen ürünler kullanılır. Toprak yapısını iyileştiren ve topraktaki biyolojik yaşamı destekleyen yöntemler uygulanır, toprağın üst kısmını bozan ve verimliliğini düşüren yakma işlemleri tercih edilmez.

SERA ÇALIŞMALARI

Rani Çiftliği’nde, sertifikalı tohumlardan %100 organik fide çalışmaları yapılmaktadır.

Seralarda, ürünler kaldırıldıktan bir süre sonra toprak sürülerek mısır ekildi. Mısır koçanı, püsküllendikten hemen sonra biçilip, ince şekilde kıyılarak Rani Çiftliği’nde hazırlanan diğer gübrelerle beraber toprağa karıştırıldı, üzeri naylonla kapatılarak solarizasyona bırakıldı.

ETKO tarafından yılda 2 defa denetlenen Rani Çiftliği, organik tarıma geçiş sertifikasına sahip oldu. Geçiş dönemi, 31.12.2007 yılında tamamlandı ve bu tarihten sonra müteşebbis sertifikasına sahip oldu.

ani Çiftliği, tarımda sertifikalı fidan kullanmaktadır. Bu fidanlar, Yalova, Eskişehir ve Antalya’daki üreticilerden emin edilmektedir. Zararlılarla mücadele etmek için sertifikalı ilaçlar kullanılmaktadır, organik tarım yapıldığı alanda koruma bandı oluşturulmuştur.

SERTİFİKALAR

Rani Çiftliği, sertifikasyon kuruluşu ETKO ile çalışmaktadır. Gerekli izinler alındıktan sonra, su ve toprak analizleri yurt içi ve yurt dışında yaptırılmıştır. Analiz sonuçları ve önerilen reçeteler doğrultusunda, organik katı ve sıvı hayvan gübreleri kompost gübreler güneşte kurutulmuş, öğütülmüş balık unu ve danışman kuruluşların tavsiyeleriyle toprak organik tarıma uygun hale getirilmiştir. Çiflikte, kimyasal ilaç ve gübre kullanılmamaktadır.

Rani Çiftliği’nde, yapılan her türlü işlem doğayı korumaya yöneliktir. Temizlik ve hijyen ön plandadır, üretilen her türlü peynir ISO 22000 belgesine sahiptir.